Activități editoriale
Biblioteca Județeană "Lucian Blaga"  are în vedere și activitatea editorială .Aceasta a crescut de la an la an prin editarea de reviste, pliante, calendare, cărți și lucrări de referință.
Calendarul cultural editat de Biblioteca Judeteana ,,Lucian Blaga” Alba este un mijloc eficient de informare si popularizare a evenimentelor culturale si aniversarilor care au loc pe parcursul anului, fiind si un instrument de lucru util pentru bibliotecarii din judet si nu numai. Realizate în conditii grafice foarte bune, paginile calendarului gazduiesc o serie de personalitati ale culturii nationale si universale pentru care, pe rând, lunile anului înseamna o cifra rotunda ce le aniverseaza ziua de nastere sau le omagiaza data mortii. Printre aceste nume ilustre se regasesc scriitori, pictori, muzicieni, etnologi,  etc. care prin activitatea lor au demonstrat ca pasiunea si talentul dau nastere unor opere valoroase, nepieritoare. Fiecare luna este însotita de citate celebre din patrimoniul spiritual universal.
Lumina cărții, ca  publicatie anuala aparuta sub semnul Bibliotecii Judetene „Lucian Blaga”, a debutat în 1994, cu ocazia Zilelor Bibliotecii Judetene, în preajma marii sarbatori a Unirii de la 1 Decembrie 1918. Ajunsa deja la Anul III (15), nr. 3/2008, revista gazduieste în paginile ei informatii referitoare la evenimente si personalitati culturale si istorice ale judetului Alba, activitati cu cartea organizate de catre biblioteca, sfaturi metodice, recenzii de carte, debutul unor tinere talente, colaborari importante cu institutii din judet sau din tara. De asemenea, cuprinde noi informatii din domeniul biblioteconomiei, ea     constituindu-se într-un material informativ deosebit de important pentru colegii bibliotecari din judet si din tara.
Primul numar al Revistei fermecate pentru copii isteti, 2007, a fost realizat de catre Biblioteca Judeteana în colaborare cu Scoala cu cls. I-VIII „Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Aceasta revista ofera copiilor posibilitatea de a exprima prin cuvânt, culoare si istetime universul plin de magie al copilariei.
Revista fermecata pentru copii isteti, nr. 2/2008. Realizata în colaborare cu Biblioteca Publica Alba Iulia din Chisinau si Scoala cu clasele I-VIII “Vasile Goldis” din Alba Iulia, revista ofera copiilor posibilitatea de a exprima prin cuvânt, culoare si istetime universul plin de magie al copilariei.
Aparând în 1993 - Biografia unor destine. Documentar. Vol. 1 : Istorie. Literatura. Stiinta. Arta - s-a constituit într-un fel de deschizator de drumuri în acest domeniu, pentru institutiile similare din tara, biblioteci judetene, diverse societati culturale, care au     preluat ideea si au materializat-o în lucrarile lor.  Primul volum cuprinde nume de personalitati din judetul Alba apartinând domeniilor: istorie, literatura, stiinta si arta.
Biografia unor destine. Documentar. Vol. 1 : Istorie. Literatura. Stiinta. Arta. Alba Iulia, Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba, 1993, 231 p.

Cel de-al doilea volum, Biografia unor destine. Documentar. Vol. 2: Folclor. Etnografie. Muzica aparut în 1997 sub semnatura lui Ion Margineanu si Mioara Pop,  ilustreaza domeniile: folclor, etnografie, muzica.
Ion Margineanu, Mioara, Pop,  Biografia unor destine. Documenta, vol. 2 : Folclor. Etnografie. Muzica. Alba Iulia, Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba, 1997, 164 p.

Cel de-al treilea volum, Biografia unor destine. Documentar. Vol. 3 : Arta plastica aparut sub aceleasi semnaturi si un an mai târziu - în 1998, cuprinde nume de pictori, sculptori, graficieni, profesori, mesteri populari, cioplitori în lemn, modelatori ai lutului, sticlei, portelanului si altele.
Ion Margineanu, Mioara Pop, Biografia unor destine. Documentar, vol. 3 : Arta plastica.  Alba Iulia, Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba, 1998, 98 p.
Cele trei volume au fost îmbogatite cu nume si reunite într-un singur volum aparut în 2003, sub titlul de Ghidul personalitatilor din judetul Alba

Ghidul personalitatilor din judetul Alba. Alba Iulia, Editura ALTIP, 2003, 371 p.
125 Agârbiceanu, Repere peste timp, Itinerar cultural Alba Iulia- Bucium- Cenade.
Alba Iulia, 2007 - cuprinde date culturale, artistice si turistice promovând patrimoniul cultural si turistic al judetului Alba. Prin calitatea grafica, imaginile si informatiile pe care le ofera, pliantul poate fi considerat o carte de vizita pentru localitatile vizate.
Prima editie a Ghidului bibliotecii a aparut în decembrie 1993. Urmatoarele doua, mai cuprinzatoare din punct de vedere al informatiei oferite (scurt istoric al bibliotecii, structura pe sectii si filiale, regulamente) si cu o prezentare grafica deosebita, au aparut în anul 2005, respectiv 2006.
Comuna Ighiu. Itinerarii cultural-artistice. Alba Iulia, 2006 - cuprinde date monografice ale comunei Ighiu (istorice, geografice, turistice si culturale), imagini semnificative ale zonei, precum si o semnalare a trecerii lui Mihai Eminescu prin aceste locuri.
Lucian Blaga, Catre cititori, editie multilingva, Iasi, Editura Ars Longa, 2006.
Aparut la initiativa Bibliotecii Judetene „Lucian Blaga”, cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, volumul cuprinde optsprezece versiuni în limbi straine ale poeziei Catre cititori (latina, franceza, italiana, spaniola, portugheza, engleza, germana, suedeza, greaca, araba, ebraica, rusa, slovaca, ucraineana, maghiara, rromani, macedoneana, aromâna). Este un experiment singular în cultura româna, vizând receptarea operei blagiene peste hotare.
Lucian Blaga, Poemele luminii, editie trilingva, Iasi, Editura Ars Longa, 2007.
Volumul de fata reprezinta o continuare a proiectului de editare a   operei blagiene în limbi de circulatie internationala. De aceasta data este vorba despre limbile franceza, engleza si germana. Traducatorii sunt Rodica Albu, Anneliese Poruciuc, Adrian Poruciuc si Paul Villard. Volumul este însotit de douasprezece lucrari de grafica realizate de elevii Colegiului Nati8onal „Octav Bancila” din Iasi
Lucian Blaga, Pasii profetului, editie trilingva, Iasi, Editura Ars Longa, 2008.
Volumul cuprinde versiunile inedite în limbile franceza, engleza si germana a paisprezece poeme din ciclul Pasii profetului de Lucian Blaga. Traducatorii sunt Rodica Albu, Anneliese Poruciuc, Andreea Bargan,  Paul Villard. Volumul este ilustrat grafic de Eduard Rudolf Roth.
Saeculum, Revista de filozofie, director Lucian Blaga, colectia 1943-1944, Editie anastatica
Republicarea într-o forma anastatica a revistei de filozofie „Saeculum” aparuta în perioada 1943-1944 se doreste a fi un omagiu adus fondatorului ei, Lucian Blaga, si o cale de a o readuce în atentia publicului specializat sau iubitor de filozofie
Integrala Lucian Blaga: biobibliografie.
Aceasta biobibliografie reprezinta un util instrument de informare pentru cei care vor dori sa cunoasca  sau sa cerceteze personalitatea si creatia atât de complexa a lui Lucian Blaga. Lucrarea a fost redactata pe baza fondului de publicatii din Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba. A fost structurata dupa cum urmeaza: cronologie biografica, opera lui Lucian Blaga în limba româna, opera în alte limbi, referinte critice, Lucian Blaga în orizontul criticii, cugetari, anexe
IONEL POP, Scrieri alese, Editie alcatuita si îngrijita de Mioara Pop si Rozalia Cotoi, Editura Ardealul, Târgu-Mures, 2008.
Volumul este editat de Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si al Institutiei Prefectului Judetului Alba, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire. Reunind scrieri reprezentative din opera lui Ionel Pop, volumul de fata este dedicat memoriei acestei personalitati de seama a judetului, deopotriva scriitor si faptuitor de istorie.
Ion Agârbiceanu, Fefeleaga, Editie multilingva, Târgu Mures, Editura Ardealul, 2008.
Editat de Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, volumul cuprinde nuvela Fefeleaga în limbile româna, engleza, franceza, italiana, germana, maghiara, rusa, alaturi de un tabel cronologic si consideratii critice pe marginea operei lui Ion Agârbiceanu. Aceasta lucrare, editata în conditii grafice deosebite, este dedicata împlinirii a 100 de ani de la publicarea nuvelei, ea continând, ca noutate absoluta si un arbore genealogic al personajului principal, Danciu Sofia (Fefeleaga).
Lucian Blaga, In marea trecere, editie multilingva, Iasi, Editura Ars Longa, 2009.
Volumul cuprinde versiunile inedite în limbile franceza, spaniola, engleza si germana a zece poeme din ciclul In marea trecere de Lucian Blaga. Traducatorii poemelor sunt Rodica Albu, Anneliese Poruciuc, Andreea Bargan, Christian Tamas,  Paul Villard. Volumul este ilustrat grafic de Nicoleta Bida.
Lucian Blaga, Lauda somnului , editie multilingva, Iasi, Editura Ars Longa, 2010.
Volumul cuprinde versiunile inedite în limbile franceza, spaniola, engleza si germana a douasprezece poeme din ciclul Lauda somnului de Lucian Blaga. Traducatorii poemelor sunt Rodica Albu, Anneliese Poruciuc, Andreea Bargan, Christian Tamas,  Paul Villard. Volumul este ilustrat grafic de Rudolf Eduard Roth.
- la sediul Bibliotecii Județene "Lucian Blaga" Alba

Luni-Vineri: 8-19
Sâmbăta,Duminică: închis

- la Filiala Cetate:
Luni: 9-17
Marți-Vineri:8-16
Sâmbăta,Duminică: închis

- la Filiala Centru de zi:
Luni-Vineri: 8-16
Sâmbăta,Duminică: închis

- la Filiala Ampoi :
Luni-Vineri: 8-16
Sâmbăta,Duminică: închis
concept by webdesignadis.ro
Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba .Toate drepturile rezervate.
Adresa:  Str. Trandafirilor,nr. 22 :: Tel. +[40] 258/  811 443 :: Fax: 0258/ 817 204 :: e-mail : bjalba@gmail.com
Vizitatori unici
Biblioteca Județeană
Lucian Blaga
Alba