VIVAT VOLEIUL DIN JUDEȚUL ALBA, VIVAT GLORIILOR DIN ACEST SPORT
 
Acesta este motto-ul sub care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba lansarea cărții ,,Voleiul între laude și aplauze-Județul Alba”.
    Întâlnirea prilejuită de lansarea cărții ,,Voleiul între laude și aplauze-Județul Alba” care a avut loc la  Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, sâmbătă 28 octombrie 2017, s-a transformat într-un adevarat eveniment cultural și sportiv la care au luat parte gloriile sportive din voleiul de ieri și de azi al județului Alba, cadre didactice, antrenori, reprezentanți ai galeriilor și ai publicului ce umpleau cu ani în urma sălile de sport și reprezentanți ai autorităților județene și locale- președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel, vicepreședintele Consiliului Județean Alba Dumitru Fulea, viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa și administratorul județului Alba Dan Popescu. Mulți dintre invitații autorului cărții, profesorul, jucatorul și antrenorul Mihai Frățila au scris adevarate pagini de istorie sportivă prin rezultatele obținute cu echipa de club sau cu echipa națională fie la Campionate locale sau naționale, fie la Campionate Europene, Mondiale sau chiar la Jocurile Olimpice.
    Adevarata monografie a mișcării voleibalistice din județul Alba, cartea aduce în paginile ei apariția voleiului ca fenomen sportiv de amploare pe aceste meleaguri odată cu echipele campioane din anii 1956-1957 și până la echipa de volei Alba-Blaj, campioană a României în zilele noastre. Cartea ,,Voleiul de la laude la aplauze-Județul Alba” se constituie într-un document sportiv de valoare și înglobează în paginile sale atât fotografii din arhivele personale ale sportivilor cât și facsimile din presa vremii cu interviuri și cronici sportive. Alături de imagine, textul semnat de profesorul Mihai Frățila aduce informații importante despre campionate, loturi și jucători, aranjate cronologic dar și pe localități.
     Cartea a fost exemplar prezentată publicului prezent de către ziaristul Ioan Bâsca care a facut o trecere în revistă a principalelor evenimente sportive din Județul Alba. Au mai vorbit despre carte și voleiul din județul Alba, președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel și moderatoarea întâlnirii Daniela Floroian, și ea fosta jucatoare de volei în echipa Clubului Sportiv Școlar din Alba Iulia avându-l ca antrenor pe profesorul Gheorghe Lapaduș. În sala s-au aflat atât prima antrenoare a echipei de volei feminin cât și mulți din jucatorii echipelor de volei feminin și masculin cu care județul Alba s-a mândrit de-a lungul anilor, mulți dintre ei venind de la distanțe considerabile pentru a-și reîntâlni camarazii.
    Cuvântul de încheiere l-a avut autorul, redutabilul sportiv și profesor Mihai Frățilă, care a trudit peste patru ani la documentarea acestei cărți-eveniment. Cu o memorie de invidiat a facut  câte un portret de jucator al fiecaruia dintre jucatorii și antrenorii prezenți în sală, fie ca era vorba de sportivi ce au activat în anii cincizeci sau de sportivi ai ultimilor ani. Au fost de asemenea evocați toți cei plecați dintre noi dar care prin activitatea lor sportivă ramân veșnic în amintirea iubitorilor de sport, semnând cu litere de aur în cartea sfânta a voleiului românesc. Autorul carții a subliniat de asemenea ca această carte se vrea a fi nu numai un document sportiv ci și un semn de recunoștință veșnica pentru cei doi antrenori care au pus bazele voleiului în județul Alba: Vianu Moldovan și Gheorghe Lapaduș. De ei și de memoria lor se leagă excelentele rezultate pe care județul Alba le-a avut ani la rând în volei și lor li se datorează formarea unei pepiniere de copii care ulterior au performat în marile competiții sportive.
    Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de autor și cu o avalanșă de amintiri depanate de toți cei prezenți.
   Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba iar evenimentul face parte din Programul 4ANIMAȚIE CULTURALA/4.9 lansări de carte al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba pe anul 2017.
- la sediul Bibliotecii Județene "Lucian Blaga" Alba 22.12.2017 - 29.12.2017 :
Vineri, 22.12.2017      orele 8 - 16
Sîmbătă, 23.12.2017   închis
Marți, 26.12.2017        închis
Miercuri, 27.12.2017   orele 8 - 16
Joi, 28.12.2017          orele 8 - 16 
Vineri, 29.12.2017      orele 8 - 16

- la Filiala Cetate:
luni: orele 9-17
marți - vineri: 8-16
sâmbăta, duminica: închis

- la Filiala Centru de zi: luni-vineri: 8-16
sâmbăta,duminica: închis
- la Filiala Ampoi : luni-vineri: 8-16
sâmbăta,duminica: închis
concept by webdesignadis.ro
Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba .Toate drepturile rezervate.
Adresa:  Str. Camil Velican (fostaTrandafirilor),nr. 22 :: Tel. +[40] 258/  811 443 :: Fax: 0258/ 817 204 :: e-mail : bjalba@gmail.com
Vizitatori unici
Biblioteca Județeană
Lucian Blaga
Alba